Vídeos destacats

Llistat de capítols

Informació

 

Josep Punsola i Vallespí (Mataró, 1913-1949) és amb tota probabilitat un dels grans noms que la ciutat ha donat a la literatura, i una de les personalitats més atractives que il•luminà els anys foscos de la primera postguerra a la nostra ciutat.
La desaparició prematura de Punsola va commocionar Mataró. Els seus amics en van mantenir el record viu fins a la pròpia mort. Es van commemorar amb solemnitat els 40 anys de la mort de Punsola, els 50 i els 60. Ara que ja no resta viu pràcticament ningú dels qui el van conèixer i el van estimar, és la ciutat que, orgullosa del seu llegat, celebra amb goig el primer centenari del seu naixement.
Aquesta mateixa ciutat, nascuda “de la mar com la petxina”, s’omple el 2013 de poesia, ja que l’estiu de fa cent anys va néixer també un altre poeta, Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913- Barcelona, 1985), vinculat intensament amb la comarca del Maresme.
Mataró és present a l’obra de Salvador Espriu amb el nom de “Ciutat de les Santes”, situada entre els dos indrets més significatius en la vida d’Espriu: la seva mítica Sinera, “l’única pàtria que tots hem entès” (basada en Arenys de Mar, d’on provenia tota la seva família) i Lavínia (Barcelona, la ciutat on va viure sempre).
I la Ciutat de les Santes s’engalana per a les dues commemoracions.

 

Canal responsable

m1tv

Productor

Bot_producci_ok

Potser t'interessa